ΣΕ ΚΡΙΣΗ- ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ


 Σε Κρίση- Θεατρικά Μονόπρακτα

Με αυτόν τον δυνατό όσο και καίριο τίτλο, η θεατρική ομάδα "Σπουδαστήρι Θεάτρου δήμου Κορυδαλλού " μας συστήνει φέτος την  ανατρεπτική της παράσταση με θέμα τον φόβο, τον εγκλεισμό και την υπαρξιακή κρίση του ανθρώπου. Πρόκειται για ένα σύνολο εμβληματικών μονόπρακτων έργων, ένα μπουκέτο θεατρικών κειμένων με ουσία και προβληματισμό που στόχο έχουν να μας κάνουν να σκεφτούμε και να ψυχαγωγηθούμε άλλοτε μέσα από την συγκίνηση και άλλοτε μέσα από το χαμόγελο. 

Αυτό που κάνει την συγκεκριμένη παράσταση μια μοναδική εμπειρία είναι η ευρηματική σύνθεση των έργων, σύνθεση που αποδίδει μια διαφορετική παράσταση κάθε φορά. Πώς γίνεται αυτό; Είναι απλό. Τα μονόπρακτα είναι δέκα στο σύνολό τους όμως έχουν χωριστεί με τέτοιο τρόπο, έτσι που ο θεατής του Σαββάτου ,για παράδειγμα, να συναντήσει μια άλλη παράσταση από τον θεατή  της Κυριακής και αυτό εναλλάσσεται, από Σαββατοκύριακο σε Σαββατοκύριακο. Πρωτότυπο, δεν βρίσκετε; Είναι σίγουρα πρωτότυπο και αρκετά τολμηρό δημιουργικά αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε επί της ουσίας για έξι διαφορετικές από θέμα σύνθεσης παραστάσεις! Δύσκολο στοίχημα για ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου, μα καταφέρνει να το κερδίσει το "Σπουδαστήρι Θεάτρου", μια ομάδα που από το 1989 λειτουργεί στην πόλη μας και μας δίνει κάθε χρόνο όλο και πιο άρτια παράσταση πάντα με γνώμονα τον κοινωνικό προβληματισμό. 

Λίγα λόγια για την παράσταση "Σε Κρίση" 

"Δουλεύαμε πάνω στον "Αμλετ,, του Σαίξπηρ, όταν μας χτύπησε την πόρτα του Θεάτρου ο Κορωνοιός...
Καραντίνα, εγκλεισμός, δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε στο χώρο μας... Να γυρίσουμε λοιπόν στα σπίτια μας;; Είπαμε όχι! Το Θέατρο δεν κλείνει, η Τέχνη δεν υποτάσσεται σε καμία κρίση.
Ο "Αμλετ",, απαιτούσε πολύ κόσμο πάνω στη σκηνή και εμείς έπρεπε να δουλεύουμε με μάσκες και αποστάσεις... Αλλάξαμε το έργο προσωρινά...
Η ομάδα πρότεινε μονόπρακτα, μονολόγους... Αυτό μας έδινε, μια άλλη ελευθερία και άνεση πάνω στην σκηνή... ένας, άντε μέχρι και τρεις το πολύ... 
Ξεκινήσαμε την δουλειά άμεσα... Αναγνώσεις μονοπράκτων και η επιλογή τους. Η κρίση για μας, έγινε αφορμή, για μια νέα δημιουργία Θεατρική. Διώξαμε το φόβο...
Ξεκινήσαμε τις πρόβες διαδικτυακά μέσω zoom και μετά, όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες, επιστρέψαμε και πάλι στο θεατράκι μας, το Γκαράζ...
Και να'μαστε σήμερα μπροστά σας, για να σας παρουσιάσουμε την δουλειά μας, πού γεννήθηκε μέσα από την κρίση... Σε κρίση... έτσι την ονομάσαμε!
Τα μονόπρακτα που επιλέξαμε, άλλα με το γέλιο και άλλα με το δάκρυ, έχουν σαν θέμα, διαχρονικά, την υπαρξιακή αγωνία, το φόβο του ανθρώπου, εμπρός στο θάνατο, την μοναξιά, την εγκατάλειψη, τη βία, την υποταγή, τον εγκλεισμό, την καταπίεση, την κυριαρχία. 
Στις σκοτεινές συνθήκες της εποχής μας, με μέσο το θέατρο, την τέχνη, αντιστεκόμαστε και στέλνουμε το δικό μας μήνυμα!" 

Θεατρικά Μονόπρακτα που παρουσιάζονται στο σύνολο των παραστάσεων:

 Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα - Λουίτζι Πιραντέλο
Αυτός και το παντελόνι του - Ιάκωβος Καμπανέλης
Αίτηση σε γάμο - Άντον Τσέχωφ
Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού - Άντον Τσέχωφ
Ανθρώπινη φωνή - Ζαν Κοκτώ
Η Αδέσμευτη - Τέννεσι Ουίλιαμς
Η Εβραία -  Μπέρτολντ Μπρέχτ 
Μια γυναίκα μόνη - Ντάριο Φο 
Το ξύπνημα - Ντάριο Φο
Δεσποινίς Μαργαρίτα - Ρομπέρτο Ατάιντε 

Μονόλογος αρχής : απόσπασμα από το "το παιχνίδι της σφαγής" - Ευγένιος Ιονέσκο
Επίλογος: απόσπασμα από το "Με τα δόντια" - Θόρτον Ουάιλντερ 

Σκηνοθεσία, Διασκευές, Επιμέλεια σκηνικών: Τάκης Λιατζιβίρης
Επιλογή έργων και επιμέλεια κοστουμιών: Όλη η ομάδα
Δημιουργική ομάδα: Ανθή Λειβαδά- Φωτεινή Αυγερινού
Μουσική Επιμέλεια: Κωστής Αλέξης
Επιμέλεια ήχων και γραφικών: Γιάννης Βεσλεμές
Επιμέλεια κειμένων προγράμματος Βασιλική Ακαρέπη 
Επιμέλεια κίνησης: Αφροδίτη Καλαφάτη

Παίζουν (συνολικά)
 Νίκος Αποστολάκης, Φωτεινή Αυγερινού, Γιάννης Βεσλεμές,  Σάκης Διονυσόπουλος, Άντα Ιωάννου, Θάλεια Ιωσιφίδου, Αντώνης Κασιμάτης, Ζήνα Κυραμαργιού, Ανθή Λειβαδά, Χρυσάνθη Μεϊμαρογλου, Δήμητρα Παπαδημητρίου , Κατερίνα Παπαδημητρίου, Μαρία Στεφάνου- Κοβιού, Άντζυ Φασούλα, Βασιλική Ακαρέπη. 


Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο Θέατρο Γκαράζ 
κάθε Σάββατο στις 8:30μμ και κάθε Κυριακή στις 7:00μμ μέχρι και τις 19 Ιουνίου 
► ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ - Κράτηση θέσεων στο 6989691233
Υποχρεωτική χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στο θέατρο.
► ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ “ΓΚΑΡΑΖ”
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού "Mελίνα Μερκούρη"
Γρ. Λαμπράκη 159-161, Κορυδαλλός.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις